
Čtyři varianty řešení nové kuchyně
Varianta 1 – když je hodně prostoru
Představuje opravdu velkou kuchyňskou linku s obrovským úložným místem. Vestavěnou skříň s americkou lednicí zakončuje široká roletka, za níž se skrývá robot a pravděpodobně i většina servírovacího nádobí. Kuchyně postrádá horní skříňky, ty by ale roletka jistě nahradila. Pod ni jsem umístila myčku nádobí, která by šla umístit i do ostrůvku.
Výhody: zajímavým prvkem je bar zapuštěný do širokého ostrůvku. Zakusuje se do jeho desky a zároveň šikovně zakrývá dřez s případným neumytým hrnečkem od ranní kávy. Zásuvky směrem do jídelny by báječně posloužily pro skladování kuchyňského textilu a různých pomocníků pro pohodlné stolování.
Nevýhody: kéž bych takovouto kuchyni někdy mohla vlastnit. Žádnou zásadní nevýhodu nevidím.
Varianta 2 – prostorná kuchyň ve tvaru II
Má tvar paralelních kuchyňských linek s připojeným blokem vysokých skříní. Mycí zóna s myčkou nádobí a úložnými prostory je kvůli snadnějšímu vedení rozvodů u stěny, naproti ní se nachází široký ostrůvek s varnou deskou a velkou digestoří. I zde je ostrůvek od místnosti oddělen barem. Tato varianta je rovněž velice dobrým řešením. Osobně ale vím, že při vaření neustále „courám“, odkapávám a utírám po sobě vodu. Pokud tímto trpí i paní Henrieta, volila bych varnou a mycí zónu svázanou s pracovní plochou. Je přeci jen snadnější setřít desku, než neustále rozšlapávat kapičky vody a umývat podlahu. Nehledě na riziko uklouznutí a úrazu!
Výhody: z obrázků jsou zřetelné – bohaté prostory pracovní, úložné, zóny logicky provázané. Ani komunikace s hosty a rodinou při tomto uspořádání nebude omezená.
Nevýhody: tím může být myčka přístupná jen z jedné strany. Praktičnost musí zvážit paní majitelka. Někdo oddělené zóny přímo vyhledává, jiný raději volí linku v jednom kuse.
Varianta 3 – L s ostrůvkem a barem
Linka ve tvaru L s menším ostrůvkem a barovým posezením. Ergonomická návaznost jednotlivých zón je tu samozřejmostí, tento půdorys nepřipouští kompromisy. Na lednici navazuje mycí zóna s potřebnými odkládacími plochami, pak pracovní místo, varná zóna a na konec odkládací místo. Následuje spíž a vysoká skříň s troubou a mikrovlnkou. Vestavěný kávovar by bylo možné zakomponovat do spížní skříně. Další úložné i pracovní prostory nabízí široký ostrůvek s přesahem pracovní desky. Ostrůvek je vyšší, je také bezprostředním místem pro odložení plechů apod.
Výhody: správné umístění a pořadí jednotlivých zón, dostatek prostoru.
Nevýhody: tou by tu mohla být skutečnost, že při téměř veškeré činnosti budou v kuchyni majitelé zády k hostům.
Varianta 4 – U s navazujícím barem
Čtvrtá linka má tradiční a oblíbený tvar U. Opět dodržuji ergonomická pravidla, na lednici a spíž navazuje mycí, pak pracovní a nakonec varná zóna. Dřez pod oknem má dostatek světla. Varnou desku jsem z bezpečnostních důvodů zvolila v rozměru 90x35. Standardní velikost 60xcca 55cm by vyžadovala širší pracovní desku a výrazně by se zúžila jídelní část.
Výhody: ergonomická návaznost, velice pěkné úložné prostory i pracovní místo. Navazující bar ve výšce 105 cm může sloužit třeba i jako odkládací plocha pro horké plechy. Záleží na materiálu, který majitelé použijí pro pracovní desku a bar. V této cenové relaci by patrně byl možný i oblíbený umělý kámen.
Nevýhody: myčka vedle rohové skříňky bude dostupná jen z jedné strany. I zde by bylo možné umístit ji do skříňky pod roletku.
Text a foto: Bára Havlová, čtenáři
www.kuchyne.cz
Kontakt
odběrné místo:
F.V.Veselého 2635/15
Praha 20, Horní Počernice
+420 234 092 898
obchod@c
IČ: 29232562
DIČ: CZ29232562